Over Jan Günther - zijn verhaal

Jaren terug werd ik gegrepen door de magische component in het systemisch werk, en volgde om mij dit ambacht eigen te maken opleidingen bij verschillende leraren in het systemisch vak. Mijn certificaten:

  • Traumaseksuologie I, II en III aan Instituut voor Psychodrama
  • Psychodrama Opleiding Familieopstellingen aan Instituut Voor Systemisch Werk
  • Opleiding Organisatieopstellingen bij Vidarte
  • Opleiding Systemisch Coachen bij Vidarte
  • Opleiding TeamWork bij Vidarte
  • Volg momenteel tweejarige Mastercourse aan de School Voor Systemisch Bewustzijn

Mijn eigen verleden was ooit het startpunt van alles wat mij inmiddels beroepsmatig drijft. In 2023 ben ik in mijn geboorteplaats Edam een onderneming begonnen: ‘Het Huis voor Systemisch Werk’. Wat mij aan systemisch werk fascineert is simpel te vertellen: prachtig hoe dingen als vanzelf lijken te gebeuren, juist omdat je ‘niets speciaals’ doet. Hoe mensen als vanzelf ontdekken wat ze blijkbaar delen. Hoe er zonder Grote Baas of uitgebreid plan een zelfsturend geheel ontstaat, waar ook de begeleider zodra dat kan naadloos in meegaat. Werken met opstellingen, systemisch werken, is een zachte ontmoeting tussen gelijken, die elkaar beter blijken te kennen dan ze voor mogelijk hielden. Die magie is altijd gebleven, al het ‘weten’ en ‘leren’ heeft daar voor mij – gelukkig!- niets aan veranderd. Met dank aan vele anderen, want niemand doet het alleen. 

Jan Günther